Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023

https://wrohellas.gr/panellinios-diagonismos-stem-and-ekpaideutikis-robotikis/

Ο Τελικός του Πανελλήνιου διαγωνισμού θα διεξαχθεί στην Αθήνα Κυριακή στις 26 Μαρτίου 2023, στο Κολέγιο Αθηνών  

Πρόλογος του Προέδρου του WRO Hellas

Η μεγάλη γιορτή του STEM και της εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι εδώ! Φέτος ολοκληρώνονται 17 χρόνια στη προσπάθεια εισαγωγής της εκπαιδευτικής ρομποτικής καθώς της μεθοδολογίας STEM στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ο φετινός Πανελλήνιος Διαγωνισμός διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η διοργάνωση ενός μεγάλου event όπως Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής απαιτεί εμπειρία και τεχνογνωσία που ο WRO Hellas έχει κατακτήσει και θέτει εντελώς δωρεάν όσον αφορά τη συμμετοχή στην υπηρεσία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Με όχημα το διαγωνισμό, επιδιώκεται η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, καθώς και της ευρύτερης μεθοδολογίας STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics), στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους
αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους.

Κατά την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών- προπονητών τους:

● σχηματίζουν ομάδες (teamwork)
● μελετούν τη σχετική βιβλιογραφία και πειραματίζονται (critical thinking)
● εξερευνούν την επιστήμη της μηχανικής (engineer thinking)
● αντιμετωπίζουν προκλήσεις και προτείνουν λύσεις (problem solving).

Εξερευνώντας αυτές τις δεξιότητες με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, τα παιδιά αναπτύσσουν
εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και για το μέλλον, όποια επιλογή σταδιοδρομίας
κι αν ακολουθήσουν.

Τα στοιχεία που συνθέτουν το νέο διαγωνισμό περιλαμβάνουν τις παρακάτω καινοτομικές αλλαγές:

● Ενιαίο θέμα για όλες τις ηλικίες
● Η εισαγωγή των απλών μηχανών
● Η εισαγωγή των μετρήσεων στο Δημοτικό.

Συνολικά ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός στηρίζει το STEM ως μεθοδολογία για την υποχρεωτική εκπαίδευση και καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους οι μαθητές θα αποκτήσουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Ολοκληρώνοντας ο διαγωνισμός καλείται η εκπαιδευτική κοινότητα -από το Νηπιαγωγείο έως και το Γυμνάσιο- με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό να ανταποκριθεί στη σύγκλιση της Ελλάδας με τις ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες.

Καλή Επιτυχία
Ιωάννης Σομαλακίδης

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, θα διεξαχθούν δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης των προπονητών των ομάδων που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.

Μετάβαση στο περιεχόμενο